GLORIA IN D

Antonio VivaldiAntonio Vivaldi (4 maart 1678 te Venetië - 28 juli 1741 te Wenen) was een Italiaanse priester, componist en violist. Hij is vooral bekend van het beroemde 'Le Quattro Stagioni' (De Vier Jaargetijden) maar schreef daarnaast meer dan 700 composities, zowel instrumentaal als vocaal.


Via deze link vind u meer informatie over Vivaldi:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi


Via deze link kunt u opnames van onze eerste uitvoering van dit prachtige werk beluisteren:

 

Deel I - Gloria in excelsis Deo

Ere zij God in de hoge


Deel II - Et in terra pax hominibus bonae voluntatis

Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen


Deel III - Laudamus te, Benedicimus te, Adoramus te, Glorificamus te

Wij loven U. Wij prijzen en aanbidden U. Wij verheerlijken U


Deel IV - Gratias agimus tibi

Wij danken U


Deel V - Propter magnam gloriam tuam

voor Uw grote heerlijkheid


Deel VI - Domine Deus, Rex caelestis, Deus pater omnipotens

Heer God, hemelse Koning, God almachtige Vader;


Deel VII - Domine Fili unigenite, Jesu Christe

Heer,eniggeboren Zoon, Jezus Christus;


Deel VIII - Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris, Qui tollis peccata mundi, Miserere nobis, Domine Deus, Rex caelestis, Domine Fili unigenite, Miserere nobis

Heer God, Lam Gods, Zoon van de Vader; Gij die wegneemt de zonden van de wereld, ontferm U over ons; Heer God, hemelse koning, Heer, eniggeboren Zoon, ontferm U over ons.


Deel IX - Qui tollis peccata mundi, Suscipe deprecationem nostram

Gij die wegneemt de zonden van de wereld, aanvaard ons gebed;


Deel X - Qui sedes ad dexteram Patris, Miserere nobis

Gij die zit aan de rechterhand van de Vader, ontferm U over ons.


Deel XI - Quoniam tu solus Sanctus, Tu solus Dominus, Tu solus Altissimus Jesu Christe,

Want Gij alleen zijt de Heilige. Gij alleen de Heer. Gij alleen de Allerhoogste: Jezus Christus,


Deel XII - Cum Sancto Spiritu, In gloria Dei Patris. Amen

Met de Heilige Geest in de heerlijkheid van God de Vader. AmenGLORIA IN D

TEKST

OPZET

GLORIA 


Het Gloria in D bestaat uit totaal 12 delen waarbij opgemerkt dat men qua tekst deel 4 en 5 ook als 1 deel zou kunnen zien.

De verdeling van de diverse delen is als volgt:

Deel I - Gloria is het openingskoor dat voor velen zeer bekend in de oren zal klinken.

Deel II - Et in terra pax is een prachtig koordeel waarbij in de canon opzet de thema's door de verschillende partijen elkaar steeds naadloos en bijna onopvallend aanvullen.

Deel III - Laudamus te is een mooi en vrolijk duet tussen sopraan en alt solist

Deel IV - is eigenlijk de muzikale opmaat naar het virtuose 5e deel waarin Zijn grote heerlijkheid in een korte Fuga met snelle koor en instrumenten bewegingen uiteindelijk uitmond in een groots slotakkoord in E Majeur.

Deel VI - Het Domine Deus komt tot klinken in een werkelijk prachtige sopraan Aria waarbij sopraan en viool (of hobo) elkaar in een heerlijke melodie afwisselen.

Deel VII - Domine fili is een dansant deel in een 3/4 maat waarin het thema opgezet word door de instrumentalisten en aansluitend door de alten ondersteunt door de bassen wordt opgepakt door het koor. Dit wordt vervolgens overgenomen door de sopranen met de tenoren waarna het werk 4-stemmig verder gaat, nog even onderbroken wordt door het thema door de tenoren en bassen om uiteindelijk weer 4-stemmig door te gaan. Het werk eindigt met waar het mee begon, een mooie dansante, instrumentale afsluiting.

Deel VIII - Domini Deus, Agnus Dei is een indrukwekkend rustpunt met een hoofdrol voor de cello en de alt-solist. Iedere strophe van de alt-solist wordt beantwoord door 4-stemmig koor, van fluisterzacht tot een groots fortissimo.

Deel IX - Qui tollis peccata mundi is een kort koordeel dat begint met een aantal langzame maten (Adagio) en aansluitend in 3/2 maat flink tempo maakt naar een groots slot, wederom in E-Majeur.

Deel X - Qui sedes is een alt solo in 3/8 maat waarbij na een instrumentale opening de solist en het orkest elkaar in vlot tempo in een soort vraag en antwoord beweging naar het eind stuwen.

Deel XI - Quoniam tu solus sanctus is een kort deel waarbij de componist teruggrijpt naar het openingsdeel. Het deel is beduidend korter en eindigt redelijk abrupt, maar moet vooral gezien worden als de opmaat naar het slotdeel.

Deel XII - Cum sancto spiritu is een indrukwekkend slotkoor waarbij het thema opgezet wordt door de bassen en als canon wordt verwerkt om te eindigen in een overtuigend 'Amen'.

BETALINGSMETHODEN

VOLG ONS

van Valckensteinstraat 12

3342 VP  - H.I. Ambacht

Copyright © Alle rechten voorbehouden